De Blauwe Rus: een uniek kattenras


De blauwe rus jonge kitten

Een mooie kortharige kat met een elegant voorkomen en karakteristieke groene ogen. Dat is de Blauwe Rus, die hoewel de naam anders doet vermoeden, soms ook wit of zwart kan zijn. Een kat die goed in huis kan leven, maar ook de buitenwereld niet schuwt. Ze zijn klein beetje eigengereid, gericht op mensen en vriendelijk tegenover andere katten. Zoek je een mooie kat met weinig speciale verzorging, dan is de Blauwe Rus mogelijk de juiste keuze.

De geschiedenis

Van oorsprong komt dit kattenras uit Rusland. Men gaat ervan uit dat het natuurlijke ras rond 1860 door Engelse zeemannen is meegenomen naar Engeland. In 1865 wordt de kat voor de eerste keer beschreven en krijgt het in de 19e eeuw een grote populariteit in zowel Rusland als Engeland. Door de Eerste Wereldoorlog daalde het aantal exemplaren waarna er een fokprogramma is opgezet. Vanaf 1937 is de kat een zelfstandig ras. Door kruisingen met de Siamees, de Europese korthaar en de Britse korthaar kreeg het ras een kortere en dikkere haar en smaragdgroene ogen.

De blauwe rus kat

Het karakter

De Blauwe Rus heeft een matig actief karakter. Ze zijn echter wel intelligent en houden van een uitdaging. Een voorbeeld hiervan is hun voedsel laten zoeken door de plaats van de voederbak te veranderen. Ze zijn gericht op de mens en spelen ook het liefst met hun baasjes. Zijn de baasjes vaak van huis, en verblijft de kat voornamelijk binnen, dan is het verstandig om een tweede kat in huis te hebben. De tweede kat hoeft geen Blauwe Rus te zijn omdat ze zich ontspannen opstellen tegenover andere katten. Ze kunnen goed binnenshuis worden gehouden, waarbij de kat wel de mogelijkheid moet hebben om te rennen, klimmen, zicht te verstoppen en rustige plekjes moet hebben om te slapen.

De blauwe rus kat buiten

Het uiterlijk en de lichaamsbouw

De Blauwe Rus is een elegante kat met een gespierd lijf. Door zijn dubbele, opstaande vacht oogt de kat kleiner dan hij in werkelijkheid is. Ze hebben een recht voorhoofd en een vrij rechte neuslijn. De oren staan, afhankelijk van de stamboom, dichter of verder uit elkaar. De amandelvormige ogen zijn staan wijd uit elkaar en hebben een levendig groene kleur. Het ras heeft een korte vacht met een bij voorkeur middenblauwe kleur die egaal doorloopt tot aan de wortels. Er bestaan ook witte en zwarte exemplaren die niet altijd worden erkend door alle rasverenigingen. Door het ontbreken van pigment aan de haarpunten krijgt de vacht een karakteristieke zilverglans. Ze hebben lange poten, kleine voetjes en een taps toelopende staart die goed in verhouding is met het lichaam.

De blauwe rus kat fokker

Verzorging

De Blauwe Rus is eenvoudig te verzorgen. De vacht moet niet te vaak worden geborsteld omdat de karakteristieke ondervacht hierdoor beschadigd kan raken of zelfs kan worden uitgetrokken. Tijdens de jaarlijkse ruiperiode voldoet een dagelijkse aaibeurt, of gebruik tijdens de piekperiode een zachte borstel van varkenshaar. Door hun dubbele vacht is de haaruitval over het algemeen zeer beperkt. Een blauwe Rus hoeft niet in bad en de oren kunnen zo nodig worden schoongemaakte met een speciaal schoonmaakmiddel voor katten. Als de nagels moeten worden bijgeknipt dan zullen de meeste exemplaren dit op een rustige manier ondergaan. Goed verzorgd hebben ze een levensverwachting tussen de 10 en 15 jaar.

Eventueel veel voorkomende ras ziektes

De Blauwe Rus heeft slechts een klein risico op genetische aandoeningen. Het percentage aandoeningen is niet hoger dan bij een rasloze huiskat. Fokdieren worden wel getest op de erfelijke aandoening HCM en PKD. De Blauwe Rus is tot nu toe niet gevoelig voor ras specifieke en ras-typische ziekten. Ze zijn iets meer gevoelig voor heupdysplasie waardoor ze last kunnen krijgen van pijnlijke heupen. Ze zijn wel gevoelig voor urolithiasie, het ontwikkelen van blaasgruis. Hierdoor kan de kat problemen krijgen zoals niet kunnen plassen, plassen op niet gewenste plaatsen of het ontwikkelen van een blaasontsteking.

De blauwe rus slapend

Extra weetje of info als je dit ras wilt kopen

Momenteel zijn er 3 grote fok-takken. De Siberische/Scandinavische tak is kleiner, heeft wijd uiteenstaande oren, een donker uiterlijk en heeft een elegant voorkomen. Dit soort heeft een verlegen karakter. De Amerikaanse tak heeft een lichtere kleur, wijd uiteenstaande oren, is zeer elegant, sociaal en is een mensenvriend. De Engelse tak is sterk, heeft de oren meer bij elkaar staan en combineert het karakter van de andere 2 takken. Het ras heeft een goede genetische diversiteit door een kruising van de verschillende takken.
Hoeveel kost een kitten van dit kattenras

De prijs van een kitten begint in Nederland bij ongeveer €400 tot €600 voor een exemplaar zonder stamboom. De prijs voor een exemplaar met stamboom zal afhangen of er sprake is van een show-, fok-, of huisdierenkwaliteit. Een hele goede fokker kan het onderscheid vroeg bepalen omdat de kittenvacht nog zal wisselen en ook de stand van de oren kan veranderen. Natuurlijk koop je in dit geval de kitten bij een erkende fokker die gebruik maakt van een raszuiver dekkater voor de moederpoes. De kat heeft een stamboom, is ontwormd en heeft de benodigde injecties ontvangen. Ook zal de kat niet eerder dan 3 maanden oud aan het nieuwe baasje worden gegeven. Als er sprake is van topkwaliteit met gerenommeerde ouders dan kan de prijs oplopen tot ongeveer €2200 per kitten.

De blauwe rus kat 2

 

Extra tips of info over dit ras.

Socialiseer de kat op jonge leeftijd. Laat ze wennen aan andere mensen en dieren, en laat ze kennismaken met de reismand. Oefen met het laten vastpakken van de pootjes en oren om deze te kunnen controleren. Dit voorkomt onnodige weerstand op latere leeftijd. Denk tijdig na of je de kat wil laten steriliseren of castreren en overweeg de kat te laten chippen. Vooral als het dier veel buiten komt is dit verstandig. Overweeg een verzekering voor medische onkosten via de lokale dierenarts. Zorg altijd voor vers water in huis en geeft de kat kwalitatief goed voedsel. Dit zal zijn gezondheid zeker ten goede komen.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Total: 45 Average: 4.5]
Delen
 • 45
 • 12
 • 8
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  65
  Shares
 •  
  65
  Shares
 • 45
 • 12
 • 8
 •  
 •  
 •  
 •  

Gerelateerde Artikelen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *