De Bengaal: een wild uiterlijk maar een mooi karakter

Kattenrassen » De Bengaal: een wild uiterlijk maar een mooi karakter
bengaalse kitten

De Bengaal is een kat die voortkomt uit een kruising van een wilde kat en een gedomesticeerde kat. Door deze kruising heeft de kat uiterlijke kenmerken die veel overeen komen met wilde katachtigen. Zo lijkt de vacht bijvoorbeeld erg op dat van een luipaard of een jaguar. Ondanks dit wilde uiterlijk is de Bengaal zeer geschikt als huisdier vanwege zijn mooie karakter. Benieuwd naar wat dit karakter zo bijzonder maakt? Lees dan zeker verder!

 

De afkomst: een kruising van een gedomesticeerde kat en een wilde kat

De Bengaal kent zijn afkomst bij niet gedomesticeerde voorouders. Al van vroeger af aan heeft de mens een grote interesse in bijzondere dieren die in de Jungle leven. Deze dieren hebben een erg mooi wild uiterlijk wat bij veel mensen een hoop interesse losmaakt. Omdat veel mensen dit wilde uiterlijk erg mooi vinden probeerde men in de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw om een ras kat te creëren met een wild uiterlijk en het innerlijk van een gedomesticeerde kat.

Dit lukte in 1963 toen Jean S. Mill een kortharige gedomesticeerde kat kruiste met de Aziatische Leopard kat. Dit is een wilde kat uit Azië met een vrij wild uiterlijk. De kat die uit deze kruising voortkwam werd een apart ras en dit ras werd de Bengaal genoemd. Deze benaming komt voort uit de wetenschappelijke benaming van de Aziatische Leopard kat. De wetenschappelijke benaming voor deze kat is namelijk Prionailurus Bengalensis.

De katten die voortkomen uit deze hybride kruising – die van een wilde kat en een gedomesticeerde kat – worden benoemd aan de hand van de Foundation. Hierbij wordt de eerste generatie kat die uit deze kruising voorkomt F1 genoemd. Uiteindelijk wordt er verder gefokt zonder dat de wilde kat eraan te pas komt. Zo wordt de tweede generatie F2 genoemd, de derde generatie F3 en zo verder.

De hedendaagse Bengaal is helemaal terug te herleiden naar de katten die door Mrs. Mill begin jaren 80 zijn gefokt. De hedendaagse Bengaal stamt van deze kat af, en bij het fokken van dit ras komt geen wilde Aziatische Leopard kat meer aan te pas.

bengaalse katten

Het karakter: een zelfverzekerde kat die wel van een spelletje houdt

De Bengaal heeft een erg mooi karakter. De kat geeft veel liefde en houd van menselijk contact. Het is een actieve en interactieve kat wat betekent dat de kat best veel aandacht opeist. De Bengaal is erg speels en blijft zich tot op oude leeftijd net als een kitten gedragen. De kat vindt het heerlijk om met zijn baasje te spelen en is hierbij ook erg intelligent.

Zo is het mogelijk om de kat trucjes aan te leren en heeft de kat snel door hoe iets werkt. Zo kan het voorkomen dat de kat erachter komt hoe een deurkruk werkt en zo zelfstandig de deur open kan maken. Doordat de kat zo actief is kun je de kat ook heel goed aanleren wat de huisregels zijn. Door de kat bij ongewenst gedrag hierop aan te spreken heeft de kat snel in de gaten dat deze zich anders moet gedragen.

Naast dat de Bengaal erg van spelen houdt is de kat ook erg zelfverzekerd. Wanneer je veel mensen over de vloer hebt zal de kat zich niet in een hoekje schuilhouden maar komt deze er gezellig bij en eist deze ook nog eens veel aandacht op. Doordat de kat zo zelfverzekerd is gaat deze ook goed samen met andere dieren. Wanneer je bijvoorbeeld al een grote hond in huis hebt is het goed mogelijk om ook nog een Bengaal in huis te nemen. De kat deinst niet terug voor dieren die en stukje groter zijn. Het is hierbij wel belangrijk dat je beide dieren op een rustige manier aan elkaar laat wennen.

Wat deze kat erg bijzonder maakt ten opzichte van andere katten is dat de kat erg van water houdt. De kat vindt het erg leuk om met water te spelen en kan zomaar bij je onder de douche springen. Wanneer je dit liever niet hebt is het dus verstandig om de badkamerdeur goed dicht te houden. Al met al is de Bengaal een erg lieve en nieuwsgierig kat die een echte toevoeging aan je huishouden kan zijn.

 

Het uiterlijk: erg wild met veel overeenkomsten met bepaalde wilde dieren

De Bengaal is medium tot groot van formaat en staat bekend om zijn wilde uiterlijk. De kat is rijk aan kleuren en heeft een vacht met erg levendige spots. De Bengaal is de enige gedomesticeerde kat met dezelfde markeringen als luipaarden en jaguars. Daarnaast heeft de kat ook een erg brede neus met neusleer dat prominent aanwezig is en ook erg grote snorhaar pads. Dit draagt bij aan het wilde uiterlijk van deze kat. Deze wilde uitstraling samen met het gedomesticeerde innerlijk van de kat maakt deze kat erg populair. De kat is goed gespierd en weegt doorgaans tussen de 4 en de 7 kilogram. Hierbij zijn katers een stukje groter dan poezen en wegen hierdoor ook wat zwaarder.

Het lichaam van de Bengaal is vrij lang van formaat. De kat is vrij gespierd wat bij katers nog wat beter zichtbaar is dan bij poezen. De heupen van de kat liggen iets hoger dan de schouders waardoor de kat iets voorover staat. Dit komt doordat de achterpoten iets langer zijn dan de voorpoten. De kat staat verder op vrij lange poten die ook vrij gespierd zijn. De pootjes van de kat zijn groot van formaat en een beetje rond. De kat heeft prominente knokkels op zijn pootjes. De staart is vrij dik en heeft een afgeronde top. De staart is medium in lengte en staat mooi in verhouding met de rest van het lichaam.

De kop van de Bengaal is in de vorm van een wig en vrij breed. De kop kenmerkt zich vanwege de ronde contouren en is een beetje klein in verhouding met het lichaam. De kat heeft hoge jukbeenderen die bij katers vaak wat beter te zien zijn dan poezen. Het voorhoofd van de kat loopt af naar een mooi afgeronde neus die ook vrij breed is. De brug van de neus komt boven de ogen uit. De kin is erg sterk en ook goed zichtbaar. Hierbij is de kin in dezelfde lijnen als de neus.

De snuit is ook vol en breed en kenmerkt zich door erg aanwezige snorhaar pads. Dit geeft de Bengaal een erg wild uiterlijk. De oren zijn normaal van grote, hebben een brede basis en zijn afgerond. Ze staan vrij ver uit elkaar en volgen de contouren van het gezicht naar voren. De ogen staan ook vrij ver uit elkaar en staan een beetje scheef richting de oren. Hierbij zijn de ogen een beetje rond / ovaal van vorm. De oogkleur van de kat is onafhankelijk van de vacht behalve wanneer de kat een Lynx patroon heeft.

 

De vacht van de Bengaal

De vacht van de Bengaal is erg kort en ligt dicht tegen het lichaam aan. De vacht voelt erg zacht aan en lijkt bijna wel van zijde. De vacht glimt ook en heeft hierdoor best wel een beetje een luxe uitstraling. Wat de vacht van de Bengaal zo bijzonder maakt is dat de vacht van de Bengaal de enige vacht van een gedomesticeerde kat is met dezelfde markeringen als wilde dieren zoals een luipaard of een jaguar.

De Bengaal komt eigenlijk in twee basispatronen voor. Zo komt de kat voor in een spotted/rosetted patroon en in een gemarmerd patroon. Je zult de kat het meest zien in een bruin spotted patroon of een rosetted tabby patroon. Wat voor patroon een Bengaal ook heeft, de markeringen staan altijd in hoog contrast met de basisvacht.

Voor meer informatie over het uiterlijk of de vacht van de Bengaal kun je het best een kijkje nemen in de rasstandaard van deze kat.

bengaal liggend

De opvoeding: besteed voldoende tijd aan de socialisatie

Het is voor de ontwikkeling van een kitten erg belangrijk om in aanwezigheid van de moederkat en het nestje op te groeien. Dit is namelijk een vertrouwde omgeving van een kitten waarbij deze op een rustige manier als het ware aan het leven gewend kan raken. Wanneer een kitten na de geboorte bij de moederkat en het nestje vandaan wordt gehaald is de kans groot dat deze uiteindelijk angststoornissen gaat ontwikkelen. Dit kan grote gevolgen hebben.

Daarnaast is het erg belangrijk dat er voldoende tijd aan de socialisatie van een kitten wordt besteed. Kittens kennen een zogenoemde socialisatieperiode die duurt tot een kitten ongeveer 14 weken oud is. In deze periode raakt een kitten gewend aan vreemde geluiden, andere dieren maar ook menselijke aanrakingen. Als baasje of fokker is het daarom belangrijk om je kitten al vanaf een jonge leeftijd aan te raken om de kat hier goed gewend aan te laten raken. Door een kitten aan te leren dat het bijvoorbeeld helemaal niet zo eng is om opgetild te worden wordt de latere verzorging van een kitten ook een stuk makkelijker.

Fokkers geven een kitten vaak vanaf 13 weken mee aan een nieuw baasje. Aangezien de socialisatieperiode duurt tot een kitten ongeveer 14 weken oud is brengt een kitten bijna deze hele periode door bij de fokker. Wanneer je een kitten bij een fokker vandaan haalt is het dan ook verstandig om goed te kijken of deze hier voldoende aandacht aan heeft besteed en of de kittens niet mensenschuw zijn. Het kan hierbij ook verstandig zijn om naar de moederkat te kijken. Kittens nemen vaak veel over van hun moederkat waardoor je goed kan zien wat voor kat je in huis haalt.

Naast de socialisatie van een kat heb je als baasje zelf ook een belangrijke rol in de opvoeding van je kat te spelen. Wanneer je kat bij je in huis komt is het belangrijk dat je de kat de regels die in jouw huis gelden leert. Zo zit je er hoogstwaarschijnlijk niet op te wachten dat je kat aan je bank of gordijnen gaat krabben. Het aanleren van regels kun je het best doen door je kat te straffen of te belonen.

Wanneer je kat bijvoorbeeld ongewenst gedrag vertoont kun je hem hier streng op aanspreken. Wanneer je kat bijvoorbeeld aan de bank aan het krabben is kun je je kat met een strenge toon duidelijk maken dat dit niet de bedoeling is. Door dit direct na de handeling te doen zal de kat een negatief verband herkennen. De kat zal herkennen dat zijn baasje hem streng toespreekt bij deze bepaalde handeling en zal dit gedrag minder vaak vertonen.

Het tegenovergestelde is het geval wanneer je jouw kat beloont. Als jouw kat goed gedrag vertoont door bijvoorbeeld aan de krabpaal te krabben kun je hem belonen door hem bijvoorbeeld een aai over zijn bol te geven. Door dit direct na een bepaalde handeling te doen zal de kat een positief verband herkennen en dit gedrag vaker vertonen.

bengaal in de natuur

De verzorging: zorg voor voldoende beweging

Voor een goede gezondheid is het belangrijk dat je jouw kat goed verzorgd. In tegenstelling tot veel andere katten heeft de vacht van de Bengaal bijna geen verzorging nodig. Dit kom omdat de vacht erg kort is en de Bengaal zijn eigen vacht van nature al verzorgd. In veel gevallen wordt het doorkammen van de vacht zelfs afgeraden.

Het is wel belangrijk om onder andere aandacht aan de verzorging van de nagels van de kat te besteden. Van nature krabben katten om het vuil onder de nagels vandaan te houden en hun territorium af te bakenen. Wanneer je een Bengaal in huis hebt is het om deze reden verstandig om ook een krabpaal in huis te nemen. Op deze manier worden je bank en gordijnen niet kapot gekrabd. Daarnaast is het belangrijk dat je de nagels van je kat om de zoveel tijd eens knipt. Door dit af en toe te doen voorkom je dat de nagels vergroeien. Vaak is het voldoende om de nagels 2 tot 3 keer per jaar te knippen.

Naast de nagels is het belangrijk dat je de kat goed schoonhoudt. Vooral bij de oren en ogen wil nog weleens wat vuil ophopen. Een kat kan zelf niet goed bij deze plekken komen waardoor dit vuil langere tijd kan blijven zitten. Door je kat hier goed op te controleren en dit vuil tijdig weg te halen voorkom je het ontstaan van infecties.

Als laatst is het nog erg belangrijk dat je als baasje ervoor zorgt dat je kat voldoende beweging krijgt. Aangezien katten van nature erg actief zijn hebben zij een vergrootte aanleg op overgewicht als ze minder bewegen. Door je kat voldoende te laten bewegen en het voedsel ook goed op het energieverbruik af te stemmen kun je het ontstaan van overgewicht voorkomen. Je kunt je kat voldoende laten bewegen door op dagelijkse basis met hem te spelen en ook voldoende actieve speeltjes in huis te halen.

drie spelende bengaal kittens

De voeding: geef je kat voldoende natuurlijk eiwitten

Van nature zijn katten echte vleeseters. Het is niet voor niets dat katten altijd op muizen jagen. Een kat haalt hierdoor ook zijn meeste voedingsstoffen uit vlees. Natuurlijke eiwitten en vetten zijn erg belangrijk voor een kat. Je kat een dieet voorschotelen met groenten en granen heeft niet zoveel zin. Een kat haalt hier niet echt bruikbare voedingsstoffen uit.

In de zoektocht naar geschikt voedsel voor je Bengaal kun je kiezen uit zowel nat als droog voer. Met nat voer wordt bijvoorbeeld rauw vlees bedoeld. Rauw vlees bevat eigenlijk al de voedingsstoffen die een kat nodig heeft en lijkt ook erg op het natuurlijke voedsel van een kat. Het is bovendien goed voor een kat aangezien rauw vlees vaak vrij veel vocht bevat. Katten drinken van nature niet heel veel waardoor dit vocht erbij kan helpen dat een kat voldoende water tot zich neemt. Nat voer heeft alleen wel als nadeel dat het niet zo lang houdbaar is en dat het vaak veel rommel geeft.

Naast nat voer kun je ook droog voer krijgen. Met droog voer wordt onder andere kattenbrokken bedoeld. Dit heeft als voordeel dat het lang houdbaar is en weinig rommel geeft. Een nadeel is wel dat het niet echt op het natuurlijke voedsel van de kat lijkt en dat het vaak veel koolhydraten bevat. Dit terwijl een kat juist moeite heeft met het verwerken van koolhydraten.

Het is belangrijk dat je kat een goed uitgebalanceerd dieet krijgt. Veel baasjes kiezen hierbij uit een combinatie van zowel droog als nat voer. Het is hierbij belangrijk om goed naar de ingrediënten van het voer te kijken zodat je goed weet wat je aan je kat geeft.

bengaalse kat springend

Ziektes die veel voorkomen

Raskatten staan er vaak om bekend dat er erfelijke ziektes kunnen voorkomen door het fokken van de katten. Bij Bengalen is dat niet anders. Ook Bengalen hebben ziektes die typisch zijn bij het soort kat. Omdat de Bengaal een grote kat is, kan hij snel last krijgen van zijn heupen in de vorm van heupdysplasie. Heupdysplasie kan pijn veroorzaken bij het lopen en is dus heel vervelend voor de kat.

Een andere erfelijke ziekte die veel kan voorkomen bij de Bengaal is PRA, ofwel progressieve retina atrofie. Dit is een ziekte aan de ogen waar de kat uiteindelijk zelfs blind door kan raken op jonge leeftijd. Als laatste kan het zijn dat de kat sneller last krijgt van blaasgruis of urinewegstenen. Het is bij een Bengaal, net als bij eigenlijk alle andere raskatten, ontzettend belangrijk dat je de kat koopt bij een goede fokker die ook betrouwbaar is.

 

Hoe oud kan de kat worden

Een Bengaal wordt doorgaans tussen de 12 en de 16 jaar oud. Hoe oud jouw Bengaal precies wordt hangt van meerdere factoren af. Zo kun je als baasje de levensverwachting van je kat vergroten door je kat goed te verzorgen. Het onverwacht ontstaan van een ziekte kan de levensverwachting van een kat daarentegen weer flink verkorten.

bengaal aan een tuigje

Wat jij moet weten voordat je de kat in huis neemt

Voordat je een Bengaal in huis neemt is het belangrijk dat je je goed inleest wat er allemaal bij het hebben van een kat komt kijken. Ga goed bij jezelf na of je voldoende tijd aan de kat kan besteden maar ook dat je het financieel redt om een kat in huis te nemen. Zo zul je naast de aanschaf van de kat bijvoorbeeld ook een kattenbak, kattenmand en speeltjes in huis moeten halen. Ook het voer en de dierenartskosten moet je niet vergeten.

Naast het in huis halen van de goede spullen is het belangrijk om je kat bij een goede fokker vandaan te halen. Goede fokkers kun je vaak vinden aan de hand van rasclubs. Een rasclub is een club die zich inzet voor een bepaald ras kat en de eigenaren van deze katten. Via zo’n rasclub is het vaak eenvoudig om in contact te komen met fokkers en kun je vaak op een wachtlijst komen voor bepaalde kittens.

 

Aan wat voor prijs je moet denken

Voor een Bengaal betaal je al snel iets van €1000. Het is een echte raskat en door het bijzondere uiterlijk van de kat is deze erg populair. De prijs kan verschillen per verschillende fokker waarbij ook onderscheid tussen verschillende kittens wordt gemaakt. Sommige markeringen en vachtpatronen zijn populairder dan anderen waardoor deze in prijs ook wat duurder zijn. Daarnaast wordt er ook onderscheidt gemaakt tussen katten van showkwaliteit, fokkwaliteit of gewone huiskatten.

 

Deel jouw ervaringen met de Bengaal

Heb jij ook een Bengaal in huis en heb jij nog een leuk verhaal over jouw kat te vertellen? Of heb je nog een goede tip voor de verzorging? Wij zijn erg benieuwd. Laat het weten door een reactie op dit artikel achter te laten!

 

Veelgestelde vragen over de Bengaal

De gemiddelde schofthoogte van de Bengaal ligt tussen de 20 en 30 centimeter. Het gewicht van dit ras zit tussen de 4 en 7 kilogram, waarbij de mannetjes vaak wat zwaarder en groter zijn dan hun vrouwelijke variant. Het zijn kleine tot middelgrote katten. Opvallend aan het lichaam van deze katten is dat deze vrij lang is. Daarnaast zijn ze ook vrij gespierd, wat iets duidelijker te zien is bij de katers dan bij de poezen.

De Bengaal kan prima een tijdje alleen zijn, zolang hij zich maar kan vermaken. Als je de Bengaal alleen laat is het verstandig er goed op te letten dat hij meer dan genoeg speeltjes heeft om zichzelf mee bezig te houden. Ook een krab- of klimpaal zal de Bengaal erg op prijs stellen. Daarnaast zal de kat het ook zeker waarderen als je even met hem speelt voordat je vertrekt.

Het zijn erg actieve katten die over het algemeen ook erg vriendelijk en sociaal zijn, daarom is het misschien nogal een verassing dat de katten vrij goed alleen kunnen zijn. Als je echter langer dan een aantal uur weg bent is het aan te raden om je buren of een vriend of vriendin te vragen om even bij je kat langs te gaan. Zo weet je zeker dat het goed met ze gaat en dat ze niet al te veel kattenkwaad aan het uithalen zijn.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Total: 25 Average: 4.5]
Kat.nl Redactie

Kat.nl Redactie

De redactie van kat.nl zet zich iedere dag in om je zoveel mogelijk informatie over katten te geven. Dit doen we door informatieve artikelen, rasbeschrijvingen en productvergelijking te schrijven. Daarnaast zijn we druk bezig met een gratis online memory spel voor kattenrassen, dus blijf de website in de gaten houden.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *