Top 7 beste drinkfonteinen voor katten


Drinkfontein kat

Katten hebben, net zoals alle andere dieren op de wereld, voldoende vocht nodig. Dit kunnen zij krijgen in de vorm van water of bijvoorbeeld door zacht voer te eten waar ook vocht in verwerkt zit. Toch zullen de meeste katten voldoende vocht moeten halen uit het water wat zij drinken. Het vervelende aan een waterbak in huis hebben staan, is dat het water in de bak na verloop van tijd natuurlijk vies wordt. Stilstaand water wordt na een tijdje vies en bacteriën hebben vervolgens alle kans om het water te vervuilen. In dat geval is het een goed idee om een drinkfontein of waterfontein voor de kat aan te schaffen. In deze tekst gaan wij kijken wat dit precies is. Waarom is dit beter dan gewoon water en welke waterfontein is eventueel geschikt voor jou.

Wat is een drinkfontein en wanneer heb je deze nodig?

Een drinkfontein is in allerlei verschillende soorten en maten te koop, maar een ding wat alle drinkfonteinen met elkaar gemeen hebben, is dat zij water laten stromen. Je voegt water toe in de fontein en op dat moment gaat het water stromen. Water wat stroomt heeft van nature meer zuurstof en blijft verser waardoor dit voor katten natuurlijk veel beter is dan het water wat stilstaat in hun waterbak. Daarnaast is het voor sommige katten gewoon nodig. Het is voor sommige katten namelijk lastig om voldoende gestimuleerd te worden om water te drinken uit de waterbak. Het trekt hen helemaal niet aan omdat de dieren vanuit de natuur ook niet gewend zijn om gebruik te maken van stilstaand water.

Dieren worden vanuit de natuur juist aangetrokken tot water wat gewoon loopt en daarom zijn katten vaak veel geïnteresseerd door lopend water wat zich in zo’n fontein bevindt. Zij zullen daardoor sneller geneigd zijn om water te drinken. Voor sommige katten is dit gewoon nodig omdat onvoldoende vocht kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen. Vaak krijgen zij hier bijvoorbeeld blaasgruis van of kan het zelfs leiden tot problemen aan de nieren. Voldoende water is voor elke kat enorm belangrijk en laat dit nou net een hele goede manier zijn om de kat te stimuleren om voldoende water te drinken.

Kat drinkt water uit fontein

De voor- en nadelen van een waterfontein

Aan zo’n waterfontein zitten natuurlijk verschillende voor- en nadelen verbonden. Het grootste voordeel is eigenlijk wat we net hebben beschreven: De kat wordt veel meer gestimuleerd om water te gaan drinken wat er voor zorgt dat er veel minder kans is op gezondheidsproblemen. Een ander voordeel is de hygiene van de waterfontein. Het is namelijk voor zowel de kat als jou hygiënischer om stromend water in huis te hebben dan stilstaand water. Stilstaand water is de ideale plek voor bacteriën, maar ook alg om te verzamelen. Dit wil je natuurlijk liever niet in huis hebben en ook dat is dus een goede reden om te kiezen voor stromend water. Het laatste voordeel is dat lopend water rustgevend kan zijn. Het is dus niet alleen een voordeel voor de kat, maar kan ook een voordeel voor jou zijn. Een waterfontein geeft namelijk rustgevende effecten.

Toch zitten er ook nadelen aan de waterfontein. De grootste is de prijs. Voor een hoop mensen kost een waterbak bijna niets. Voor een paar euro hebben zij een waterbak die voldoende doet. Een waterfontein is in de meeste gevallen een stuk duurder en hier betaal je dan al gauw 30 euro voor. Dat weerhoudt een hoop mensen om een waterfontein voor de kat aan te schaffen. Daarnaast kan een gewone waterbak gewoon in de vaatwasser. Een waterfontein is helaas iets lastiger om schoon te maken.

Kat speelt met water

Waar moet ik op letten bij de aanschaf?

Het eerste waar je op moet letten is de capaciteit van de fontein. Je hebt namelijk verschillende fonteinen die allemaal verschillende capaciteiten hebben. Wanneer je meerdere katten hebt, is het belangrijk dat er voldoende water in blijft zitten voor de dieren.

Welke verschillende modellen zijn er?

Er zijn dus een aantal aspecten waar verschillen in kunnen zitten. Zo kan de prijs van de fontein enorm uit elkaar lopen. Daarnaast is het zo dat sommige fonteinen een filter hebben. Hierdoor wordt het water nog eens extra gefilterd. De filters moet je er dan wel bijkopen wanneer deze vervangen moeten worden. Ook de capaciteit van de waterfonteinen kan verschillend zijn en daarnaast zit er nog een verschil in het materiaal wat gebruikt is voor het maken van de fontein. Sommige katten hebben nou eenmaal een voorkeur en zullen dit dan ook laten merken.

De beste waterfonteinen en drinkfonteinen voor katten

Dan gaan we nu een kijkje nemen bij een aantal verschillende waterfonteinen en de voor- en nadelen van deze waterfonteinen.

Cat-It Senses 2.0 Flower – Drinkfontein Kat – Wit/Groen – 3 L

De Cat-It Senses 2.0 Flower is een vrolijke drinkfontein gemaakt van plastic. Een hoop mensen kopen deze fontein omdat er verschillende standen op zitten. Het nadeel wat genoemd wordt heeft te maken met het geluid wat de fontein maakt. De pomp maakt natuurlijk wat geluid met het rondpompen van het water en dit kun je soms horen.

Lucky Paw Drinkfontein voor kat met 3 filters & matje

De Lucky Paw drinkfontein is een fontein die dus gebruik maakt van de filters. Hierdoor wordt het water nog eens extra gezuiverd. Ook heeft de fontein een bijgeleverde doek waar hij op kan staan zodat er minimaal met water gemorst kan worden. De filters vindt je overigens bij de fontein en hoef je dus niet los te kopen.

Catit Fresh And Clear – Drinkfontein Kat – Blauw /Wit – 2 L

De Catit Fresh And Clear drinkfontein is een makkelijke fontein voor katten die liever stromend water hebben. De fontein heeft helaas geen uitknop waardoor alleen het verwijderen van de stekker ervoor zorgt dat hij uit gaat. Daarentegen is het apparaat wel weer heel handig om schoon te maken in vergelijking met andere fonteinen.

Petoneer – Drinkfontein Kat/Hond – Smart Met UV Sterilisatie En App – Wit – 2 L

De Petoneer drinkfontein is een fontein die anders is dan alle andere fonteinen. Door middel van een app kun je namelijk precies bijhouden wat de status van het water is en hoe zuiver het water nog is. De fontein is daardoor wel een stuk duurder dan de vorige die we genoemd hebben. Ook zijn de filters van het apparaat vrij duur.

Petoneer Smart Huisdieren Drinkfontein Pro – Drinkfontein met filter

De Petoneer Smart fontein is net als zijn voorganger en wat slimmere fontein voor de katten. Hij heeft namelijk de mogelijkheid om een app te installeren welke een melding op jouw smartphone geeft wanneer het water op is of het filter vervangen moet worden. Hierdoor kost de fontein wel wat duurder en de filters die erbij horen zijn ook prijziger.

Multifunctionele drinkfontein voor katten

De Multifunctionele drinkfontein voor katten is een fontein met een fijne, stille motor die niet teveel geluid maakt. Daarmee is niet gezegd dat hij alsnog voldoende het water laat stromen en zeker ook filtert. Ook is de fontein goed schoon te houden wat natuurlijk zeker een pluspunt is.

Petsafe Drinkwell Original

De Petsafe Drinkwell Original is een fijne waterfontein voor de katten. Toch maakt deze fontein weer wat meer geluid wat voor sommige mensen een afknapper kan zijn. Daarentegen doet hij wel zijn werk als waterfontein en zullen katten blij zijn met het stromende water.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Total: 1 Average: 5]
Delen
 • 15
 • 3
 • 3
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  21
  Shares
 •  
  21
  Shares
 • 15
 • 3
 • 3
 •  
 •  
 •  
 •  

Gerelateerde Artikelen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *