5 Beste zelfreinigende kattenbakken + aankooptips

Productadvies » 5 Beste zelfreinigende kattenbakken + aankooptips
kattenbak met kat

Een kattenbak in huis is iets waar een hoop mensen niet blij van worden. Er kunnen nare geurtjes uit de bak komen die soms wel door heel het huis te ruiken zijn. Daarnaast komt nog eens dat de kattenbak natuurlijk wel voldoende schoongemaakt moet worden. Dagelijks moet de ontlasting van de kat eruit geschept worden en eens in de zoveel tijd is het belangrijk dat de bak zelf goed schoongemaakt kan worden. Toch zijn er tegenwoordig hele handige kattenbakken die je kunnen helpen of soms zelfs de gehele taak van het reinigen op zich kunnen nemen.

Namelijk zelfreinigende kattenbakken. In deze tekst gaan we dan ook een kijkje nemen bij de zelfreinigende kattenbak, waarom je deze nodig zou kunnen hebben, waar je op moet letten bij de aanschaf en we nemen een aantal kattenbak door met hun voor- en nadelen.

 

Een aantal zelfreinigende kattenbakken

Als laatste gaan we een kijkje nemen bij een aantal verschillende zelfreinigende kattenbakken en wat de voor- en nadelen zijn van deze bakken.

 

De Zedar K900: makkelijke app en makkelijk in het gebruik.

De Zedar K900 is een uitkomst als je het zat bent om de kattenbak te verschonen! Eerlijk gezegd was ik eerst sceptisch over het gebruiken van een automatische kattenbak, maar het comfort en de hygiëne die je ervoor terugkrijgt, zijn elke cent waard. Het ding maakt zichzelf schoon na elk bezoek van de kat, en ik hoef alleen maar wekelijks de zak te wisselen. Geen stank meer in huis en het apparaat is fluisterstil. Plus, mijn katten waren er binnen no-time aan gewend. De app-notificaties zijn super handig; ik weet precies wanneer het tijd is voor een schoonmaakbeurt. Ik had hem eerst wel ingesteld om een melding te geven als de kat op de bak is geweest, maar dan krijg je dus veel te veel meldingen.

Pros:

  • Super makkelijk in onderhoud.
  • Veel minder geurtjes!
  • De app is echt een pluspunt.
  • Geen discussie meer met mijn vrouw, over wie de kattenbak verschoont.

Cons:

  • De prijs is even slikken.
  • Die handleiding kon wel wat duidelijker.
  • Als het stil is in huis hoor je hem toch wel duidelijk.

 

Cleancat automatische kattenbak XXL

Het installeren van deze kattenbak was een fluitje van een cent. Alleen ik kreeg hem niet ingesteld op de wifi. Dit heb ik opgelost door de router op 2,4 GHZ in te stellen, zodat de kattenbak er wel mee kan verbinden. De app-bediening is echt een uitkomst; ik kan alles regelen vanaf mijn telefoon, van de schoonmaakmodus tot aan de luchtreiniging. Het LED-touch scherm aan de voorkant ziet er niet alleen strak uit, maar maakt de bediening ook super eenvoudig.

Net zoals bij de andere kattenbakken vind ik de 35 db geluid die het apparaat maakt niet storend, maar is het wel aanwezig als het stil is in huis. De ionisator is een gamechanger – geen nare luchtjes meer in huis. Zeker als je meerdere katten hebt, scheelt een automatische kattenbak zoveel tijd.

Voordelen:

  • App-bediening voor gemakkelijk beheer.
  • Effectieve luchtreiniging.
  • Geschikt voor meerdere katten.
  • Strak design met LED-touch scherm.
  • Makkelijk te legen

Nadelen:

  • Kan even duren om gewend te raken aan de app en alle instellingen.
  • Als je wifi niet op 2,4 ghz staat ingesteld, moet je dit nog doen.

 

Zelfreinigende kattenbak XXL

Deze zelfreinigende kattenbak is een stuk goedkoper dan de bovengenoemde modellen, en hij doet zijn werk even goed. Een mooi design en een handige app.

Voordelen:

  • Goedkoper dan andere modellen

Nadelen:

  • Heeft meerdere negatieve reviews

 

Wat is een zelfreinigende kattenbak?

De naam geeft eigenlijk al een beetje weg wat het is. Het is een kattenbak die zichzelf kan reinigen. Vaak zijn er twee verschillende kattenbakken. De ene heeft bijvoorbeeld een zeef waardoor hij direct de ontlasting eruit kan halen en daarnaast heb je kattenbakken die volledig elektrisch werken en daardoor de ontlasting uit het kattengrit haalt.

We gaan later nog iets in op de verschillen van de bakken, maar bij beide blijft het principe hetzelfde. Het is de bedoeling dat de bak het meeste werk uitvoert en dat jij hierdoor dus minder hoeft te doen. Daarnaast zorgt het er ook voor dat er minder vervelende geurtjes kunnen ontsnappen. Voor een kleinere woning is dat dus zeker ideaal.

 

Wat zijn de voor- en nadelen van zelfreinigende kattenbakken

De grootste voordelen aan de kattenbakken zijn natuurlijk dat je hierdoor maar eens in de zoveel tijd de ontlasting uit de bak haalt en dit weggooit. Verder hoef je er nauwelijks naar om te kijken. Ook dat er veel minder geuren door het huis hangen, is een groot voordeel. Toch kan een zelfreinigende kattenbak ook zijn nadelen hebben.

De eerste daarvan is de prijs. De zelfreinigende kattenbakken zijn vaak een stuk duurder geprijsd dan de gewone variant. Ook kunnen sommige katten niet aan een bak als deze wennen. Katten schrikken van de bak die ineens uit zichzelf gaat schoonmaken en kunnen bang worden dat dit gebeurt wanneer zij net op de bak zitten. Het is dus belangrijk om de kat wel voldoende te laten wennen aan de kattenbak.

kattenbak met grind

Waar moet je op letten bij de aanschaf?

Het belangrijkste om op te letten bij de aanschaf van een zelfreinigende kattenbak is dat deze groot genoeg is voor de kat. Er zijn namelijk kattenbakken in verschillende maten en wanneer de kat groot is, moet hij natuurlijk wel voldoende ruimte hebben om zijn behoefte te doen. Verder is het belangrijk dat de bak niet van geur absorberend materiaal gemaakt wordt. Hierdoor blijven de geuren alsnog veel langer hangen.

 

De verschillen tussen zelfreinigende kattenbakken

Uiteindelijk is het grootste verschil wat je vindt tussen de verschillende bakken de manier waarop de bak werkt. Zoals we al aangaven zijn er bijvoorbeeld bakken die gewoon werken met een soort zeef of waarbij je via een hendel de ontlasting in een andere bak laat vallen. Ook zijn er bakken die elektrisch werken.

Deze zorgen ervoor dat de ontlasting eens in de zoveel tijd uit het grit wordt gehaald. Er zit natuurlijk ook een verschil in de prijzen van deze kattenbakken. De bakken die geheel automatisch werken, zijn een stuk duurder dan de bakken waarbij je zelf nog een handeling uit moet voeren. Het gaat er dan maar net om hoeveel je zelf wilt uitgeven aan de kattenbak.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Total: 39 Average: 4.7]
Kat.nl Redactie

Kat.nl Redactie

De redactie van kat.nl zet zich iedere dag in om je zoveel mogelijk informatie over katten te geven. Dit doen we door informatieve artikelen, rasbeschrijvingen en productvergelijking te schrijven. Daarnaast zijn we druk bezig met een gratis online memory spel voor kattenrassen, dus blijf de website in de gaten houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *