Siamese katten: intelligent, eigenzinnig en nieuwsgierig

Kattenrassen » Siamese katten: intelligent, eigenzinnig en nieuwsgierig
Siamese kat kitten

De Siamees is een erg mooie kat met een elegante uitstraling. De kat heeft een langwerpig slank lichaam met strakke lijnen. Verder zal je deze katten makkelijk herkennen aan hun schitterende blauwe ogen, en gedeeltelijke albino vacht. Naast de mooie uitstraling van de kat heeft de kat ook een bijzonder karakter. Het ego van de kat is erg groot waardoor de Siamees ook een van de meest extroverte katten is die er is. Dit maakt wel dat deze kat niet voor iedereen geschikt is. Ben je benieuwd of de Siamees geschikt is voor jou? Lees dan verder!

 

De afkomst: een van de oudste raskatten ter wereld

Wanneer over de afkomst van de Siamees wordt gesproken zijn er meer mythes en legendes bekend dan echt harde feiten. Men gelooft dat de kat afstamt van de heilig tempelkatten in Siam (Thailand). Het echte verhaal van de ‘’royal cat of Siam’’ is helaas over de tijd heen verloren gegaan. Wel komt er al een kat met vrijwel hetzelfde uiterlijk voor in ‘’The cat Book poems’’. Dit is een manuscript uit Siam afkomstig uit de 14e eeuw. Ondanks dat de precieze afkomst niet helemaal zeker is, is wel bekend dat het een heel oud ras kat is.1

De eerste Siamezen waarvan met zekerheid gezegd kan worden dat ze hebben bestaan stonden op een aantal kattenshows in Londen in de jaren 70 van de 19e eeuw. Daarnaast kwam in 1878 de eerste Siamese kat in de Verenigde Staten terecht. Deze kat, Siam genaamd, was een gift van de Amerikaanse consul in Vietnam aan de vrouw van de President van de Verenigde Staten Rutherford B. Hayes. In 1884 werden een paar Siamese katten voor de fok naar Engeland gebracht door de Brits Consul-generaal uit Bangkok als cadeau voor zijn zus. Hierna is de Siamees verder over de wereld verspreid en is het nu een van de meest geregistreerde ras kat ter wereld.2

In het begin kwamen aan beide kanten van de oceaan alleen Seal Points voor. Vanaf de jaren 30 van de 20e eeuw kwamen hier langzamerhand meerdere kleuren bij. Naast veranderingen in kleuren is het uiterlijk van de Siamees na verloop van tijd ook op een andere manier veranderd. In het begin was een kink in de staart en gekruiste ogen nog vrij normaal bij de Siamees. Dit is er op een gegeven moment uit gefokt en dit wordt nu ook als een fout gezien in show standaarden.

 

Hoe werd de siamees behandeld in het oude Thailand?

De Siamees was een kat met een enorm goede reputatie, en werd hier dan ook zeker naar behandeld. Het waren populaire katten onder koninklijke families en religieuze leiders. Ze waren vaak te vinden in boeddhistische tempels, de Siamees werd als heilig gezien. De reden hierachter is dat men geloofde dat zij de zielen erfden van de mensen die overlijden. Vanwege dit geloof werd de Thai behandeld als een koning. Als een resultaat van dit geloof en de heilige status van de katten, werden ze ook nauwelijks ooit aan buitenlanders gegeven.

 

Siamees infographic

Het karakter: intelligent, eigenzinnig en nieuwsgierig

De Siamese kat is een kat met een erg groot ego. Het is een van de meest extroverte katten die er is en heeft hierbij ook een erg luide stem. De kat vertelt graag hoe zijn of haar dag is geweest door met een luide miauw tegen je te praten. De Siamese kat staat er dan ook bekend als een echte ‘’prater’’. De kat is verder erg intelligent en zit vol energie. De kat vindt het dan ook heerlijk om lekker met zijn baasje te spelen.

Het is een echte mensen kat en de kat houdt er ook enorm van om op de schoot en in het bed van zijn baasje te zitten. Dit is wel een belangrijk punt om rekening mee te houden als je van plan bent om een Siamees aan te schaffen. Het is een kat die veel aandacht vereist en deze aandacht ook opeist als de kat aandacht tekort komt. Het is dus geen geschikte kat als je op regelmatige basis dagenlang van huis wegblijft. Als je veel interactie en activiteit van je huisdier wil is de Siamees wel een erg goede keuze.

Doordat een Siamees zo intelligent is, is het vaak ook mogelijk om de kat bepaalde trucjes aan te leren. Zo kun je dat kat leren op te apporteren maar lukt het de meeste katten om bepaalde kastjes en deuren zelf open te krijgen. Het is dus verstandig het voer voor je kat en andere lekkernijen op een veilige plek op te borgen. Wanneer je dit niet doet is er een grote kans dat je Siamees deze voorraad vindt en zijn slag slaat.

Al met al is de Siamees een erg loyale kat die veel liefde geeft. De kat is er actief en kan zichzelf ook urenlang entertainen. Hierbij heeft de kat vaak een aantal favoriete speeltjes waarbij de kat maar niet uitgespeeld raakt. Wel is het belangrijk om in de gaten te hebben dat het een echte mensen kat is. De kat houdt enorm van menselijk contact en kan hier echt niet zonder. Wanneer je jouw kat veel aandacht en liefde geeft krijg je er ook veel voor terug.3

twee siamese kittens

Het uiterlijk: Een elegante uitstraling

De Siamees is een erg mooie kat met een elegant lichaam en een koninklijke kop. De kat is vrij lang en het lichaam bestaat uit langwerpige strakke lijnen. Het lichaam is vrij gespierd en zeker niet dik. De kat heeft een erg goede conditie, sprekende diepblauwe ogen en een korte zijdeachtige vacht. Een Siamees weegt doorgaans tussen de 2,5 en de 5 kilogram waarbij katers vaak iets groter en zwaarder zijn dan poezen.

Het lichaam van de Siamees is medium van grootte en vrij langgerekt. Het lichaam ziet er vrij elegant uit en heeft vrij stevige spieren. Verder bestaat het lichaam uit strakke lijnen waarbij de schouders en heupen in dezelfde lijn als de rest van het buisvormige lichaam zitten. Hierbij zijn de heupen nooit breder dan de schouders. Daarnaast heeft de Siamees een strakke buik en een lange slanke nek. De kat staat op lange slanke poten. Hierbij zijn de achterpoten iets langer dan de voorpoten waardoor de kat iets voorover staat. De poten zijn mooi in verhouding met de rest van het lichaam en de kat staat goed stevig op de grond. De pootjes zijn vrij klein en in de vorm van een ovaal. De kat heeft voor vijf tenen en achter vier tenen. Verder heeft de kat een erg lange en dunne staart met een fijne punt op het einde.

De kop van de Siamees in vrij lang en in de vorm van een wig. De kop is medium van grootte en staat mooi in verhouding met de rest van het lichaam. De wig start bij de neus en loopt tot de punt van de oren door waardoor het de vorm van een driehoek vormt. De kat heeft erg grote gepunte oren met een brede basis. Daarnaast heeft de kat een lange en rechte neus die een soort verlengstuk van het voorhoofd is. De snuit is vrij fijn en ook in de vorm van een wig. De mooie oren maken deze kat een erg bijzondere uitstraling hebben. De ogen zijn diep levendig blauw en in de vorm van een amandel. Tussen de ogen zit minimaal een oogbreedte en de ogen staan mooi in lijn met de lijnen van de wig en oren.

 

De vacht: kort met een fijne textuur

De vacht van de Siamees is erg kort en heeft een fijne textuur. De vacht is erg glanzend en zit dicht tegen het lichaam aan. De kleur op het lichaam is even maar een subtiele schaduw is hierbij toegestaan. Hierbij is op te merken dat oudere katten vaak wat donkerdere kleuren krijgen. Siamezen staan erom bekend dat ze wat donkerder worden naarmate ze ouder worden.

De vacht van de Siamees komt in punten voor waarbij een duidelijk onderscheid tussen de kleur van het lichaam en de punten moet zitten. De punten zitten bij het masker, de oren, de poten, de voeten en de staart van de kat en hebben allemaal dezelfde schaduw. Hierbij is op te merken dat het masker over het hele gezicht aan de voorkant zit.

In eerste instantie waren alleen seal points toegestaan maar later kwamen hier ook andere kleuren bij. Op moment is de Siamees toegestaan in de volgende kleuren:

  • Seal point: Hierbij is het lichaam bleek lichtgeel tot crème en warm in toon. Er is een schaduw aanwezig die langzaamaan overgaat naar een lichtere kleur bij de buik en de borst. De punten zijn diep zeehond bruin en aanwezig op de eerder genoemde plekken. Het neusleer en de kussens bij de pootjes zijn in dezelfde kleur als de punten.
  • Chocolade point: Hierbij is het lichaam ivoorkleurig van kleur en is geen schaduw aanwezig. De punten zijn in de kleur van melkchocolade en aanwezig op de eerder genoemde plekken. Het neusleer en de kussens bij de pootjes zijn kaneel rozig van kleur.
  • Blauwe point: Hierbij is het lichaam blauwachtig wit van kleur en koud in toon. Richting de buik en de borst is er een schaduw die langzaam overgaat naar wit. De punten zijn diepblauw van kleur en aanwezig op de eerder genoemde plekken. Het neusleer en de kussen bij de pootjes zijn in dezelfde kleur als leisteen.
  • Lila point: Hierbij is het lichaam ijzig wit van kleur en is er geen schaduw aanwezig. De punten zijn ijzig grijs met een roze toon. Het neusleer en de kussens bij de pootjes zijn lavendel roze van kleur.

Voor meer informatie over het uiterlijk en de vacht van de Siamees kun je het best een kijkje nemen bij de rasstandaard van deze kat4.

siamees zittend

De opvoeding: kijk goed of er voldoende aandacht aan de socialisatie is besteed

Op een groot gedeelte van de opvoeding van jouw kat heb je als baasje niet zoveel invloed. In het eerste gedeelte van het leven van een kitten vindt namelijk een socialisatieperiode plaats. In deze periode wordt een kitten op zijn of haar verdere leven voorbereid. Hierbij leert een kitten omgaan met vreemde geluiden, andere dieren en leert een kitten bijvoorbeeld dat het helemaal niet zo eng is om door een mens opgetild te worden. Het gewend raken aan menselijke aanrakingen is erg belangrijk. Door een kitten hier al van jonge leeftijd gewend aan te laten raken voorkom je dat een kitten mensenschuw wordt.

Daarnaast is het erg belangrijk dat een kitten in aanwezigheid van de moederkat en zijn of haar nestje opgroeit. Dit is een vertrouwde omgeving voor een kitten waar deze op een rustige manier aan het leven kan wennen. Door een kitten direct van de moederkat en de rest van het nestje te scheiden kun je een angststoornis creëren die de kat de rest van zijn of haar leven met zich meedraagt. Wanneer je jouw kitten bij een fokker vandaan haalt is het verstandig om hier goed naar te kijken en om te kijken of er voldoende aandacht aan de socialisatieperiode is besteed. Dit aangezien fokkers kittens vaak meegeven wanneer deze een leeftijd van ongeveer 13 weken hebben waardoor vrijwel de hele socialisatieperiode bij de fokker plaatsvindt.

Wanneer je jouw kat in huis krijgt stopt de opvoeding nog niet. Het is belangrijk om je kat aan te leren wat de regels in jouw huis zijn. Dit kun je doen door je kat bij gewenst gedrag te belonen en bij ongewenst gedrag streng aan te spreken. Door dit direct na een handeling te doen zal je kat een positief of negatief verband herkennen en zich vaker goed gedragen.

 

De verzorging: geef je kat de ruimte om te bewegen

De verzorging van de vacht van een Siamees is vrij eenvoudig. De vacht van een Siamees is vrij kort en de Siamees beschikt over bijna geen ondervacht. De vacht af en toe eens door borstelen om losse haren te verwijderen is meer dan voldoende. In de ruiperiode kan het verstandig zijn om dit wat vaker te doen. Het is voor de vacht niet echt nodig om je Siamees regelmatig in bad te doen.

Het is wel belangrijk om de nagels van je Siamees goed te verzorgen. Katten krabben van nature best veel om het vuil onder hun nagels vandaan te halen. Om te voorkomen dat jouw Siamees aan bijvoorbeeld jouw bank of gordijnen gaat krabben is het verstandig om een krabpaal in huis te halen. Daarnaast voorkom je dat de nagels van je kat in gaan groeien door deze een paar keer per jaar te knippen.

Siamezen zijn over het algemeen van zichzelf erg hygiënisch. Als een Siamees vies wordt zal de kat dit over het algemeen zelf schoon gaan maken. Wel is het belangrijk om de ogen en oren van de kat goed schoon te houden. Hier wil namelijk nog weleens wat vuil ophopen. Wanneer je dit niet tijdig weghaalt kan dit uiteindelijk in een infectie resulteren.

Naast uiterlijke verzorging is het ook erg belangrijk dat je Siamees voldoende beweging krijgt. Katten – en dan vooral de Siamees – zijn van nature vrij actief waardoor het ook belangrijk is dat ze de ruimte krijgen om voldoende te bewegen. Door voldoende met je kat te spelen en ook actieve speeltjes in huis te halen weet je zeker dat je kat voldoende beweegt. Voldoende beweging zorgt voor een betere conditie wat vaak ook tot een betere gezondheid van de kat leidt.

 

De voeding: zorg voor voldoende natuurlijke eiwitten en vetten

Naast een goede verzorging is het ook belangrijk dat je kat goede voeding krijgt. Bij de Siamees is het hierbij ook erg belangrijk om goed op de hoeveelheid voedsel te letten. Katten krijgen over het algemeen al vrij snel overgewicht maar bij de Siamees is dit nog net wat erger dan de gemiddelde kat. Wanneer je een Siamees wat te veel voedsel geeft krijgt deze al snel een buikje. Het is dus vooral bij de Siamees erg belangrijk om de energietoevoer goed af te stemmen op het energieverbruik van de kat. Hierbij kun je een kat die erg actief is ook meer voedsel geven dan een kat die minder actief is.

Wat voedsel zelf betreft is het belangrijk dat je kat voldoende natuurlijke eiwitten en vetten krijgt. Het natuurlijke voedsel van katten zijn muizen en andere kleine dieren. Katten zijn hierdoor ook echte vleeseters. Het heeft dus geen zin om je kat een dieet met granen en groenten te geven aangezien de kat hier amper bruikbare voedingsstoffen uit haalt.

In de keuze voor voedsel kun je kiezen voor nat voer en droog voer. Onder nat voer verstaan we rauw vlees. Dit is goed voedsel voor een kat aangezien een kat vrijwel al de benodigde voedingsstoffen uit vlees haalt. Daarnaast kun je ook kiezen voor droog voer zoals kattenbrokken. Het is hierbij belangrijk om goed naar de ingrediënten die op het etiket vermeldt staan te kijken. Kijk of er voldoende eiwitten in de brokken zitten en niet te veel koolhydraten. Katten hebben namelijk moeite met het verwerken van koolhydraten.

siamese kitten lopend buiten

Ziektes die veel voorkomen

Net als mensen kunnen ook katten te maken krijgen met ziektes. Hierbij zijn er een aantal ziektes en aandoeningen die over het algemeen veel voorkomen bij katten maar ook een aantal ziektes en aandoeningen die specifiek bij een bepaald ras veel voorkomen. Zo hebben siamezen relatief vaak te maken met een aantal erfelijke aandoeningen. Enkele aandoeningen die bij de Siamees voor kunnen komen zijn:

  • Amyloïdose (eiwitafzetting) komt specifiek bij de Siamees vrij veel voor. Bij eiwitafzetting kan eiwit niet worden afgebroken en stapelt zich op. Dit kan zorgen voor hartfalen en leverfalen.
  • Naast eiwitafzetting komen er ook een aantal oogaandoeningen voor bij de Siamees. Deze aandoeningen kunnen voor aardig wat ongemak zorgen waarbij de kat zelfs blind kan worden.
  • Gewrichtsproblemen komen relatief vaak voor bij de Siamees. Vaak is de oorzaak hiervan heupdysplasie. Patellaluxatie is een ander bekend voorbeeld waarbij de knieschijven uit de kom gaan.
  • De Siamees heeft een erg nauwe kop. Door deze nauwe kop heeft de siamees een aanleg voor ademhalingsproblemen.
  • Mastceltumor en lymfeklierkanker komen bij de Siamees ook vaak voor.

De meeste fokkers controleren de ouderdieren goed op bepaalde erfelijke ziektes en aandoeningen. Op deze manier wordt de kans dat deze ziektes en aandoeningen aan het nestje worden doorgegeven zo klein mogelijk. Hierbij wordt vaak een document waarbij de afwezigheid van bepaalde ziektes wordt gegarandeerd met een kitten meegegeven.

Siamese kat binnen

Hoe oud kan de kat worden

Een Siamees wordt doorgaans tussen de 15 en de 20 jaar oud. Hoe oud een Siamees precies wordt is afhankelijk van hoe deze verzorgd wordt en of deze in zijn leven met ziektes te maken krijgt. Een goede verzorging kan de levensverwachting vergroten terwijl het krijgen van een ziekte de levensverwachting kan verkleinen. Ook de voeding kan invloed hebben op de levensverwachting van de Siamees, geef je kat dan ook kwalitatief voer. Zo geniet je misschien wel extra lang van jouw harige maatje.

 

Hoe groot kan de Siamees worden?

De Siamees wordt gemiddeld zo’n 20 tot 25 centimeter hoog van hun voetjes tot hun schouders. De poezen wegen zo’n drie tot vier kilogram, de katers worden echter tussen de vier en vijf kilogram. De Siamees is een middelgroot ras. 

 

Kan de Siamees alleen zijn?

De Siamees is moeilijk alleen, Het liefst zijn deze katten de hele dag vergezeld door hun baasje. Het zijn extreem sociale beestjes die het vaak heerlijk vinden om de hele dag op schoot te zitten. Deze afhankelijkheid kan er helaas wel voor zorgen dat wanneer de Siamees te weinig liefde en aandacht krijgt, hij nogal destructief kan uitvallen. Deze katten zijn dus niet geschikt voor baasjes die vaak voor lange tijden van huis zijn. Maar indien je bereid, en in staat bent deze kat genoeg aandacht te geven, is het bijna gegarandeerd dat je een hechte band zal opbouwen met dit beestje.

 

Wat jij moet weten voordat je een Siamees in huis neemt

De Siamees is lang niet voor iedereen geschikt. Als je op zoek bent naar een rustige kat kun je beter verder zoeken. Een Siamees is namelijk verre van rustig en heeft veel aandacht nodig. Daarnaast moet je er rekening mee houden dat een Siamees niet goed tegen eenzaamheid kan. Wanneer je bijvoorbeeld voor je werk van huis bent is de Siamees misschien niet de beste kat voor jou.

Wanneer de Siamees wel een kat is die goed bij jou past is het belangrijk om een goede fokker te vinden. Door je kat bij een goede fokker vandaan te halen weet je dat de kat in goede conditie is en dat er goed voor de kat is gezorgd. Een goede fokker is vaak eenvoudig te vinden aan de hand van een rasclub. De Siamese Katten Club (SKC) is zo’n rasclub voor de Siamees en is onderdeel van Felikat. Dit is de Nederlandse vereniging van fokkers en liefhebbers van katten.

Wanneer je jouw Siamees bij een fokker vandaan haalt is het verstandig om goed te kijken of er geen rare plekken op het lichaam zitten, of de kat goed schoon is en of deze niet niest of hoest. Daarnaast is het verstandig om te kijken of je kitten niet mensenschuw is en of er voldoende aandacht aan de socialisatie is besteed.

Katten moeten bovendien ontwormd zijn, van de basisinentingen zijn voorzien en eventueel gechipt zijn. Ga goed na of dit bij jouw kitten ook het geval is of als je dit zelf nog moet doen. 

siamees liggend op stenen

Aan wat voor prijs moet je denken?

De prijs van een Siamees ligt ongeveer tussen de €600 en €850. Naast de aanschaf van de kat zelf moet je ook rekening houden met andere kosten. Zo zijn er terugkerende kosten zoals bijvoorbeeld voer en dierenartskosten. Deze kosten bedragen al snel een paar honderd euro per jaar. Daarnaast zul je ook een kattenbak, klimpaal en mand aan moeten schaffen wat ook weer kosten met zich meebrengt. Denk dus van tevoren goed na of je financieel stabiel genoeg bent om een Siamees in huis te kunnen hebben.

 

Deel jouw ervaringen met de Siamees

Heb jij ook een Siamees in huis en nog een leuk verhaal over jouw kat te vertellen? Of heb je nog tips voor de verzorging? Wij zijn erg benieuwd. Laat het weten door een reactie op dit artikel achter te laten!

 

Bronnen

[1] Bron: The Cat Encyclopedia – the definitive visual guide.

[2] Bron: Cat Franciers’ Association.

[3] Bron: The Internation Cat Association Siamese Breed

[4] Meer informatie over de vachtkleuren kun je bij de rasstandaard vinden op https://cfa.org/wp-content/uploads/2019/06/siamese-standard.pdf, deze staat op de officiële website van de Cat Franciers’ Association.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Total: 31 Average: 4.9]
Kat.nl Redactie

Kat.nl Redactie

De redactie van kat.nl zet zich iedere dag in om je zoveel mogelijk informatie over katten te geven. Dit doen we door informatieve artikelen, rasbeschrijvingen en productvergelijking te schrijven. Daarnaast zijn we druk bezig met een gratis online memory spel voor kattenrassen, dus blijf de website in de gaten houden.

Eén reactie

  1. Hele leuke en correcte uitleg, is mijn tweede Siamees maar twee verschillende omdat de eerste op latere leeftijd bij me kwam. Yoko de Siamees ik nu heb is perfect herkenbaar en heb al hele prettige momenten gehad 3n kijk er al naar uit naar de volgende. Zelf heb ik het lastig als ze niet rond mij hangt, ze is dan ook heel slim en perfect om hm zogezegd je te plagen …. Ze steekt haar bvb weg en mag haar roepen, als ze nee denkt bedoeld ze ook nee, mega . Heeft me trouwens al rare leuke foto’s opgeleverd waar ze haar durft ff te verstoppen. Net als een kind , zoek me maar . . . lenig zeker ze was nog geen drie maand en stond op de boven kant van mijn deur hihi ik kan nog veel neer typen maar hier hou ik het bij. Misschien1ding nog voor weggaan slapen heb ik haar gewoon gemaakt ff met haar wild te spelen doordat de kamer minder gemeubeld staat en de lange stok met touw en veder aan ( lievelingsdier goed) is lekker kunnen zwieren !!!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *