5 beste tips als je kat zich verveelt

Gedrag & Verzorging » 5 beste tips als je kat zich verveelt
Kat ligt op rug

Een kat kan zich prima zonder jou vermaken. Dat is één van de eerste dingen die je als eigenaar van deze viervoeters, leert. Ze zijn nogal onafhankelijke dieren die zich in tegenstelling tot honden, hechten aan hun omgeving en niet zo zeer aan hun mensen. Een kat weet instinctief zijn eigen amusement op te zoeken; doet hij of zij dat niet, dan weet je als kattenmoeder of vader dat er iets mis is met je viervoetige makker.

Het kan zich niet lekker voelen, maar zich ook gewoon vervelen. In het eerste geval kom je met een bezoekje aan de dierenarts , gauw achter de reden voor zijn of haar ongemak, terwijl je in het tweede geval zelf aan de slag zal moeten gaan om het leven van je kat weer interessant voor hem of haar te maken. Dit artikel beoogt je daarbij te helpen door dit ” probleem” voor je te beschrijven en je enkele handige tips te geven waardoor je onafhankelijke harige makker, gauw weer de actieveling is die je kent.

 

Typisch kattengedrag

Een echte kat heeft zoals ik in de inleiding reeds aangaf, je aandacht slechts sporadisch nodig. Natuurlijk houdt hij of zij van een aai over zijn of haar bol, een knuffel of een borstelbeurt maar dan alleen als dat je kat uitkomt. Je hebt als kattenouder vast wel meegemaakt dat je een deadline moest halen, terwijl je kat juist op die dag zin had om op je laptop te liggen. Of dat je thuis kwam en je je kat nergens kon vinden, enkel en alleen om er achter te komen dat je maatje je vanaf je boekenkast gadesloeg.

Alhoewel katten ook speels kunnen zijn en deze speelsheid gedurende hun leven al dan niet kwijt raken, hebben ze je behalve voor hun voeding en algemene verzorging niet echt nodig. Ze zijn charmant wanneer ze dat willen, maar kunnen ook gewoon arrogant zijn en je met de meest verveelde blik die je ooit gezien hebt, aankijken wanneer je ze roep.

Dit gedrag vloeit voort uit hun oergeaardheid. Katachtigen zijn eigenlijk eenzame jagers, waarvan de meeste soorten alleen, dus zonder andere makkers, op uittrekken om aan hun voedsel te komen. Dat maakt dat in hun DNA gegrift is, om zichzelf te vertrouwen en niet afhankelijk van hun mede soortgenoten te zijn. Ter vergelijking: in de natuur zie je wel een groep wolven bij elkaar, maar een groep tijgers (of andere katachtigen) kom je niet tegen, mits het een moeder tijger met kleintjes of een leeuwenfamilie is.

De soort katachtigen die we als huisdier hebben geresocialiseerd, heeft zoals je nu begrijpt nog steeds dezelfde geaardheid als zijn soortgenoten, maar heeft om te kunnen overleven jou als baasje wel nodig. Vooral als je vanwege je woonsituatie hem zelden tot nooit buiten laat of kan laten gaan, waardoor hij of zij tenminste je hulp nodig heeft voor zijn of haar dagelijkse maaltijden. Dan veranderd je “laat me met rust” katertje in het charmantste diertje ooit, die zich (al draaiend om je heen) laat aaien terwijl het harder spint dan de zwaarste motor. Na zijn maaltijd gaat het gewoon weer zijn of haar gangetje, totdat je opmerkt dat er iets veranderd of aan het veranderen is, aan zijn of haar gedragspatroon.

Kat aaien tegen verveling

En dan verveeld je kat zich

De veranderingen in het gedrag van je kat vallen je misschien niet gelijk op, omdat je kan denken dat je makker weer eens last van “kattigheid” heeft. Dit gedrag is echter te wijten aan het feit dat je kat zich erg verveeld. Zo kan je kat:

  • Plotseling heel veel gaan eten, waarbij het lijkt alsof het een niet te stillen honger heeft. Je kan, indien je toevallig op een ander merk van zijn brokjes bent overgestapt denken, dat de smaak je kat erg bevalt. Je geeft hem in eerste instantie daardoor ook constant te eten, maar wanneer je weet hoeveel je viervoeter op een dag per maaltijd op kan gaat er wellicht wel een belletje rinkelen. Ook wanneer je merkt dat je kat van al dat eten dikker wordt en of last krijgt van zijn darmen, dringt het tot je door dat er iets niet klopt.
  • De tegenhanger van het vorig gedrag is dat je kat gewoon geen trek heeft om te eten. Niet als je hem of haar favoriete maaltijd opdient en ook niet indien je overstapt op een nieuw merk. Aangezien je het naar de dokter gebracht had voordat hij of zij dit gedrag vertoonde, weet je zeker dat zijn verminderde eetlust geen symptoom is van een onderliggende ziekte.
  • Al dan niet gelijktijdig met bovenstaande gedragsveranderingen, kan je pluizige vriend(in) ook nog lommerig zijn en dus nergens zin in hebben. Was je het gewend om hem of haar in je woonkamer achter een bal aan te zien rennen of al staande de gekste capriolen uit te zien halen, indien je kat zich verveeld zal het er de hele dag slapend en futloos bijliggen ook al kruist een verdwaalde muis of vogel zijn of haar pad.
  • Een andere verandering die je kan opmerken is dat je harige bol juist heel erg actief wordt. Het rent, klimt en springt terwijl het ook aan je meubels en andere spullen krabt. Dit gedrag vertoonde het niet eerder, gewoon omdat hij of zij zich toen niet verveelde.
  • Ook het aantal keren dat je kat zich wast kan er op duiden dat het zich verveeld. Het doet er dan niet aan toe dat hij of zij zich een kwartier terug uitgebreid had zitten aflikken, de neiging om dat om de vijf minuten constant te doen blijft ingeval van verveling bij je huisdier bestaan. Wat je in een dergelijke gemoedstoestand ook merkt bij je huisvriend(in), is dat het meer haren dan gewoonlijk het geval is, kwijtraakt. Dit kan ook nog gepaard gaan met het gebruiken van je woning als kattenbak, waardoor je op een niet smakelijke manier verwelkomd wordt.

Nee, het hebben van een kat die zich uit verveling geen raad weet en daardoor ook begint te stressen, is geen ervaring waarop je als kattenliefhebber zit te wachten. Gelukkig kan je er zelf heel veel aandoen, hetgeen ik je in de volgende alinea zal vertellen.

Kat verveelt zich

Lees ook: waarom blaast of gromt mijn kat

Zo geef je je kat weer plezier in zijn of haar leven

Het is eigenlijk vrij eenvoudig om het gedrag van je kat een duwtje in de goede richting te geven. Het nemen van nog een kat lijkt een ideale oplossing te zijn, maar je kat kan zich dan juist meer genegeerd of te kort gedaan gaan voelen. Vooral wanneer hij al tot de senioren kattengroep behoort. Het zijn gelukkig vaak kleine aanpassingen in zijn levenspatroon die er aan toe bijdragen, dat je lievelingsdier zich weer lekker in zijn of haar vel gaat voelen. Daartoe:

  1. is het geven van aandacht aan je beestje essentieel: doordat je kat niet meer in de vrije natuur leeft, is het dus zijn binding met de natuur ook gedeeltelijk kwijt geraakt. Daarvoor kwam de hechting met jou als baas in de plaats. Ofschoon hij je niet zo erg nodig heeft voor je gezelschap, zorgt het feit dat hij aan je zorg is toevertrouwd er wel voor, dat hij op bepaalde momenten in zijn levensloop je aandacht extra nodig heeft. Je begrijpt wellicht dat ik het heb over de tijd dat het een kitten is en ook wanneer je huisdier met ouderdomskwalen krijgt te maken. In de periode daartussen went het aan de tijdstippen waarop je niet thuis bent, waardoor een verandering in dat patroon ook onwennig bij hem overkomt. Vallen je nieuwe werkuren bijvoorbeeld in de periode waarop je met hem of haar speelde, dan mist je onafhankelijke makker die aandacht. Zorg er daarom voor dat je ondanks je drukke schema tijd uittrekt voor je kat, ook al is het een kwartiertje waarop je bijvoorbeeld al tv kijkend zijn of haar haren worstelt.
  2. Ga verveling van je kat te lijf door zijn routine te veranderen: leg zijn eet- en drinkbak op een andere plek neer. Verander de tijd dat je je kat voert alsook het tijdstip dat je aandacht aan je viervoeter besteedt. Doe dit echter niet te vaak ter voorkoming van stress. Je kan ook de voeding variëren door in plaats van steeds maar eten met een zalm geur en smaak aan je kat te voeren, ook eens te kiezen voor konijn of gevogelte. Door kleine porties van deze nieuwe hapjes te verstoppen zorg je er voor dat het jachtinstinct van je harige makker, wederom gestimuleerd wordt.
  3. Je kat houdt van beweging, maar dan het soort beweging waarvoor hij of zij zelf kiest. Je komt daarachter door te observeren met welk speelgoed je kat het meest speelt. Betreft het speelgoed waar het al dan niet half rollend achter moet rennen of kiest het meer voor speeltjes waar het naartoe springen moet? Sommige katten vinden een combinatie van deze mogelijkheden leuk, maar wanneer ook de speeltjes de saaiheid niet voor je kat kunnen verdrijven, moet je een manier bedenken om de spanning weer terug te brengen zijn spel. Deel de speelgoederen om de zoveel tijd in groepjes en laat je kat steeds voor een aantal dagen met één van de groepjes spelen. Ook kan je nagaan of je een beloning aan een speeltje kan koppelen, waardoor het spelen ermee een extra dimensie krijgt. Indien je handig bent kan je zelf een nieuw speeltje voor je kat in elkaar knutselen. Daarvoor kan je vrijwel elk materiaal gebruiken dat je in huis hebt; zolang het niet stuk gaat (glas) bij het opgooien of je beestje tijdens het spelen zou kunnen beschadigen, zit je goed. Wat dacht je van een mini doolhof of een toren gemaakt van oude dozen? Behalve dat je kat op avontuur kan uitgaan met dit speelgoed, geef je hem ook een prima plek om in of op te vertoeven, wanneer het alleen wilt zijn.
  4. Breng je “binnen” kat die zich verveeld weer eens in contact met de natuur. Neem hem mee op een wandeling in een kat vriendelijk park, of bezoek een familielid of vriend met een eigen tuin. Neem rollende keisteentjes of bladeren voor hem mee om mee te kunnen spelen of doe wat echt zand in zijn zandbak. Wellicht helpt de geur van het zand bij het zich wederom zindelijk gedragen van je kat. Krabt je kat uit verveling je meubels open of is hij uitgekeken op zijn krabpaal? Dan is het tijd om deze te vervangen of te verfraaien met een echte tak die je tijdens een van je wandelingen kan vinden. Ook bij de winkels die zich hebben gespecialiseerd in de verkoop van hout voor een kachel, kan je een stuk tak of stam kopen ten behoeve van je kat. De geur ervan kan maken dat hij er instinctief voor kiest zijn nagels in dit hout te zetten, zodat hij zijn geur ( via de klieren in de kussentjes van zijn poten) er op achterlaat.
  5. Het is nimmer een goed idee om de ruimte van je kat te beperken. Je kat tijdens je afwezigheid opsluiten in je slaapkamer staat gelijk voor vragen om problemen. Ook doe je er goed aan hem of haar in staat te stellen om, al dan niet van achter een raam, de buurt in zich op te nemen. Hierdoor doet het steeds nieuwe indrukken op en verklein je de kans dat je kamerraadje zich verveeld.

Ja, het kan inderdaad zomaar gebeuren dat je elegante, onafhankelijke viervoeter zich verveeld, waardoor het gedrag vertoond dat afwijkt van hetgeen je gewend van hem of haar bent. Met de informatie en tips uit dit artikel hoop ik je daarom genoeg ideeën gegeven te hebben ter oplossing van dit probleem. Mocht je desondanks toch nog met vragen over dit onderwerp zitten, dan kan je ons altijd contacteren. Wij helpen je graag.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Total: 25 Average: 4.6]
Kat.nl Redactie

Kat.nl Redactie

De redactie van kat.nl zet zich iedere dag in om je zoveel mogelijk informatie over katten te geven. Dit doen we door informatieve artikelen, rasbeschrijvingen en productvergelijking te schrijven. Daarnaast zijn we druk bezig met een gratis online memory spel voor kattenrassen, dus blijf de website in de gaten houden.

Eén reactie

  1. Fijne uitgebreide site.
    Mijn poes Mickey van 13 jaar vraagt sinds ik vaker thuiswerk steeds meer aandacht. Zodra ik wegga en thuiskom eist ze al miauwend de aandacht op. Ik verwelkom haar maar het is ne opgevallen dat ze om aandacht blijft vragen. Ik heb het deels met negeren geprobeerd maar ook door ff met haar te spelen maar ze lijkt onverzadigbaar… wat doe ik verkeerd of kan ik anders doen?
    Graag uw reactie.
    Mvgr
    Agnes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *