Kat vermist, dit moet je meteen doen!

Algemeen » Kat vermist, dit moet je meteen doen!
Kat weggelopen of vermist

Als baasje kun je er slapeloze nachten aan overhouden, als je geliefde kat nergens meer te bekennen is. Je kent zijn dagelijkse routine, weet waar zijn lievelingsplekjes in en om het huis zijn en hij weet precies wanneer het etenstijd is. Wacht nooit te lang met zoeken. Een weggelopen binnen kat is meestal nog niet echt ver weg. Helaas kan het iedere eigenaar overkomen. Wat kun je doen als je kat weggelopen is van huis?

 

1. Meteen een zoekactie beginnen

Een kat kan zich erg stil houden en bijna overal in huis is er wel een verstop plekje waar hij heerlijk kan slapen. Kijk in de wasmand, wasmachine, onder de dekens, boven op en in alle kasten. Roep zijn naam en rammel met zijn bak met brokjes. Iedere kat heeft een eigen karakter en niet elke kat zal reageren. Vooral niet als hij geen zin heeft om zich te laten zien of geen honger heeft. Laat iedereen in het gezin mee zoeken en vraag de buren of ze in hun schuren/kelder en tuinen willen kijken.

Loop rond je huis en vraag aan iedereen die je tegenkomt of ze je kat hebben gezien, door een goede beschrijving te geven en zijn naam. Maak een spoortje van gebruikt kattengrit uit zijn bak wat naar jouw huis leidt. Leg zijn favoriete kleedje, speeltje of eten bij de voor- en achterdeur. Zorg altijd voor vers water bij je huis en gebruik alle geursporen die je kat kent rondom je huis neer.

 

2. Amivedi

Met een duidelijke foto van je kat, zijn chipregistratie en een gedetailleerd karakteromschrijving meld je je kat op als vermist bij Amivedi. Zij zijn de grootste landelijke organisatie die vermiste en gevonden huisdieren registreren. Check regelmatig op hun site naar gevonden katten.

Kat in achtertuin

3. Flyers

Maak zoveel mogelijk flyers met duidelijke kleurenfoto en omschrijving van je kat en hang ze overal op in je buurt waar je maar kan. Schrijf eventueel op of hij op een dieet zit of medicatie nodig heeft. Plak ze met stevig plakband of punaises ergens op zoals;
vuilnisbakken, lantaarnpalen, bomen en brievenbussen. Een kat die zorg nodig heeft zal minder snel gehouden worden dan een jonge gezonde kat. Tip: Zeg altijd dat je kat zorg nodig heeft en zet er eventueel een beloning bij. Geef een aantal flyers aan dierenartsen en vraag of je ze in de dierenwinkels en supermarkten achter het raam mag hangen.

 

4. Asielen, dierenambulances en dierenartsen

Bel alle asielen in jouw omgeving en vraag of er een gevonden kat is binnengebracht. De dierenambulance kun je raadplegen en informeren, net als alle dierenartsen in de buurt. Mochten er gevonden katten zijn gevonden, vraag of ze een foto willen sturen en/of ga zelf ook langs.

Kat weggelopen in boom

Social media

Er zijn heel veel kattengroepen voor vermiste en gevonden katten te vinden op Facebook. Meld je aan bij een paar in jouw omgeving. De groep zit vol kattenliefhebbers en de beheerders zijn erg begaan met alle diertjes die vermist zijn, of hulp nodig hebben. Ook honden, konijnen, egels, vogels en zelfs vermiste slangen kun je op zulke groepen tegenkomen. Ze hebben een groot bereik en doen vaak meer dan alleen het plaatsen van alle informatie over jouw geliefde kat.

Ze hebben een chipreader en zullen altijd bij gevonden dieren kijken of ze gechipt zijn. Ook werken ze nauw samen met Amivedi, dierenambulances, asielen en dierenartsen. Zij hebben een kaart van de omgeving en taggen de mensen die in de buurt wonen van een vermist dier. De mensen die getagd zijn, zijn allemaal lid van de groep en hebben zich aangemeld op de kaart. Deze mensen zijn dan ook op de hoogte en zoeken gericht naar jouw huisdier.

Verder kun je op internet ook andere hulpdiensten inschakelen zoals:

  • Marktplaats
  • Speurders
  • MarketPlace van Facebook
  • Dierencentrale
  • Vermistedierenregister

 

Binnen- en buitenkatten

Als eigenaar ken jij je huisdier het allerbeste. Loopt jouw kat buiten, dan kent hij de weg terug. Een buitenkat loopt zijn dagelijkse wandelingen en kan ver van huis zijn. Met warme dagen kan een buitenkat makkelijk een paar dagen zoek zijn, omdat ie dan buiten genoeg eten heeft en aangename slaapplekken. Meestal loopt een buitenkat weg als hij van iets is geschrokken (vuurwerk) of als andere mensen hem voeden. In veel gevallen zal een buitenkat altijd thuiskomen.

Een binnenkat zal na zijn vermissing (nog) niet ver uit de buurt zijn. Een binnenkat kun je het best in het donker zoeken. Als het rustig is in de straat is de kans groot dat hij dan naar je toe durft te lopen. Laat hem de tijd bepalen, wacht dus geduldig tot hij naar je toe komt. Je kunt ook richting je huis lopen terwijl je rustig tegen hem praat en zijn naam steeds herhaalt. Je kat wilt echt dolgraag weer naar huis en zal schichtig achter je aan hobbelen. Neem eventueel brokjes mee. Als dat niet lukt, laat dan in de avond je buitendeur even openstaan.

Kat vermist

Wat kun jij doen als je een kat op straat ziet?

Er zijn veel zwerfkatten die ooit een baasje hebben gehad. Het zijn vaak katten die in de steek zijn gelaten, verdwaald zijn, of worden vermist. Met een chipreader kun je zelf de chip van een kat uitlezen, of breng hem naar een dierenarts. Je kunt een oproep op Facebook plaatsen bij ‘kattenvermist’ in jouw woonplaats, dat je een kat hebt gevonden. Neem nooit zomaar een kat mee naar huis of naar een asiel.

Het kan ook zijn dat de kat gewoon een eigenaar heeft, maar buiten mag zijn. Door hem weg te halen uit zijn vertrouwde omgeving, maak je onnodig de baasjes ongerust en grote kans dat de kat wordt geadopteerd door iemand anders. Of het wordt uit zijn woonplaats gehaald en ergens anders geplaatst.
Tip: Een kat kan altijd van een eigenaar zijn en dagelijks zijn rondje lopen.

Mocht je twijfelen en is de kat makkelijk te benaderen? Doe hem dan een bandje om met jouw telefoonnummer. Zet erin of de eigenaar jou wilt bellen. De eigenaar kan dan bevestigen of het zijn kat is.

 

Tips

Laat je huisdier altijd chippen. Voorkom onnodig kattenleed en laat je kat voordat hij naar buiten mag steriliseren of castreren. Wordt lid van kattensites uit jouw omgeving, zodat je altijd alert blijft mocht je een (vermist) diertje zien lopen.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Total: 7 Average: 4.6]
Kat.nl Redactie

Kat.nl Redactie

De redactie van kat.nl zet zich iedere dag in om je zoveel mogelijk informatie over katten te geven. Dit doen we door informatieve artikelen, rasbeschrijvingen en productvergelijking te schrijven. Daarnaast zijn we druk bezig met een gratis online memory spel voor kattenrassen, dus blijf de website in de gaten houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *